A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тереблеченська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Об’єднані громади залишають собі менше половини медичної субвенції

Дата: 21.03.2017 12:01
Кількість переглядів: 1143

Фото без опису

60% субвенції ОТГ зобов’язали віддавати району, попри те, що частина людей лікується в області

Цікава ситуація з медичною субвенцією. Оскільки сільські амбулаторії та ФАПи надають лише послуги первинного рівня, мешканцям об’єднаних громад, особливо сільських, аби скористатися послугами вторинної медичної допомоги (її надають лікарі, які мають відповідну спеціалізацію і можуть забезпечити більш кваліфіковане консультування, діагностику, профілактику і лікування, ніж лікарі загальної практики - сімейної медицини), доводиться їхати або в район, або в область. Отже, частину медичної субвенції громади не використовують, віддаючи 60% у районний бюджет. І ось тут криється стара радянська система зрівнялівки – люди лікуються не лише в районних лікарнях, а й в обласних. Однак чомусь частину медичної субвенції отримує лише районний рівень.

У громад залишається лише 40% медичної субвенції – 60% вони зобов’язані віддати в район, хоча частина людей лікується в області

- Громади зобов’язали 60% медичної субвенції закладати відразу у районний бюджет, - пояснює регіональний консультант з бюджетних питань у Чернівецькій області Євген Пропопець. – Наприклад, торік люди добровільно і без рішення віддавали кошти. Медичну субвенцію розраховують на одного мешканця. Але гроші повинні йти за пацієнтом, а не пацієнт за грошима. Ось мешканці Великого Кучурова не їдуть за послугами у Сторожинець – вони лікують у Чернівцях. І голова громади каже, що краще частину субвенції віддасть бюджету Чернівців, а не районному, адже люди лікуються переважно в обласному центрі, тим паче, що до району їхати досить далеко. Сподіваємося, що це непорозуміння із субвенцією владнається.

Яна МАРІЯНЧУК

Джерело: https://pogliad.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь